nuff ad

Monday, July 11, 2011

bahaso sarawak aku ( my sarawak accent)

ok,,,, mulo-mulo sekali,ku nak madah,bahaso aku tuk x semo urang paham,nak sewaktu dengan kamek urang jak paham,mun sik pun...sidak serawak lain pun paham juak,p sik banyak la... mun adeng paham na ku aso.haha mun kaka sai sarawak accent aku tuk,aku nang respect la ng adeng,kawan ku kat matrik lok,,,nyo yo sentiaso ng bahaso saratok nyo r,beh kurang la bahaso mek urang... nyo sik malu nak nguar kaka satok ea... aku tuk,nak madah malu,sik juak... aku takut ado urang sik paham nak di kaka aku lak. p sik po,lak ku nguar kaka moyan ku... haha.. tuk la maso ea aku nak nguar kaka moyan ku. biak kinek tuk,banyak dah kaka becampur ngan bahaso malaya,nie nak molah sidak dah terpengaruh ngan bahaso melayu nak di belajar kat sekolah.termasuk aku la... p ku sik lupak ng bahaso ku mpun.aku suko mun nengar urang tuo kaka. pure alu jak bahaso sidak,p best nengar... yo ruk asli...

daripado apo yang ku diat,bahaso mek urang tuk,beso ea urup L kat ujung ayat di tukar ke urup I....misai ea... tingal jadi ke tingaI ,misaL jadi ke misaI...
dahyo urup A kat ujung ayat d tukar ke urup O... misai ea... adA jadi ke adO... sikdA jadi ke sikdO... apA jadi ke apO..bodO jadi ke bodO...hahaha
urup O di tukar ke urup U...misai ea... tOk jadi ke tUk.. Otak jadi ke Utak... Orang jadi ke Urang
bahaso mek urang tuk,ado lemak2 kit mun d dengar... ado campur Y2 sikit lam pkataan mek urang...

ermmm... dolok2,nsayo marek...time ku gik kecik  dolok....inek ku salu ngepak aku, "boh men gey muko lang" maksud ea boh men kat depan pintu.... rumah dolok2 marek nie do lantey acap tanah,semo guno tanggak k nait umah,yo la inek ku takut aku tugok berulin2 kat tanggak r... berulin2(bergoleng2)... mun dah kenak kepak inek ku,aku alu tapok lakang lang...(tapok belakang pintu)
dolok kecik2 marek,ku penah nkelan duit duak osen... nkelan yo maksud ea tertelan..k??? paham sik??? mek urang sik nyebut duak posen,mek urang nyebut duak OSEN... yang best ea,maso aku gik siso2 nahan sakit ntam leh nkelan duit yo,mak aku gik sempat ngepak ngan aku...haha tauk urang sakit,boh lak ngepak olok... gago la urang tuo ku ncarik dak van k pegi klinik,time yo idup gik siso,susah,sikdo keto ng moto... dah apat g klinik,bna la doktor yo nyuluh2 lam lubang angsang(tekak) ku,lamak do nyuluh,dahyo alu ea madah,sikpat nyo nak nolong,lu ea nyuruh anta aku g speta(hospital)...pendek cito,duit yo lu masok lam perut ku mbak berenjut2 lam van,jalan jaik bha maso yo...

sigek wak ku keliru...dedei ka gedei??? setauk aku gedei baju la.... nie do dedei... bahaso lihin wak azam r...haha variety of accents nak??? dahyo boh nak molah muko kejut ndah..haha
mun time sekolah rendah lok,mesti malas nyawo nak balit gumah time bulan poso la.nindak nak malas,yo po jauh do umah,dah la jalan kaki,beg berat...( kadang2 umah...kadang2 rumah...kadang2 gumah..ikut keadaan.)
aokla ow...aku sik tauk koh,apo slow lam bahaso serawak...yo best urang serawak,bahaso banyak campur bahaso london. misai ea,ketil...lam bahaso urang putih kettle.... sigek wak... urang tuo salu nyimpan dak pot ng tin k nyimpan nak mbakan...dolok2 la.... pot yo,pot la..contoh lam english ea...teapot...
ujung2 minggu nang ado jak urang nikah,g pengilan to urang...mun lam english freelunch....mun kito pengilan nak ka kito d berik makan free,yo la asai word pengilan yo tek...freelunch.
bapak aku dolok,salu nganok aku,time ku gik sekolah rendah la...po tegai aku salu ntam pemadam ku ilang r...mun ekot bahaso asli,kito patut nuggah pemadam yo RABO... rabo yo rubber sena ea...


ermmm yo jak la pat ku tulis... iboh nangga isik cerito ea...tangga bahaso d pakey ku r... ku kaka randomly bha..sik tauk nak kaka apo,yo ku nulis suko ati jak r...

BAHASO JIWO BANGSO
jangan nak burok akai samo dikpun =)







#sarawakaccent #belajarbahasasarawak #learnsarawakaccent #maksudbahasasarawak

8 comments :

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Haha bahasa sarawak best ape.. kte kenalah bangga dengan bahasa sendiri. mun kelak bhasa kte dah pupus. sapa lagi yg mo teruskannya. ^^

    ReplyDelete
  3. haha...thank you nedhamzah...yup nang kmk bngga bahsa swak.... ^^ bahasa yg unnik... ^^

    ReplyDelete
  4. pia urang.. bgus ado urang kedak hou tok... tuk sleng dah belah selatan.. :D
    mun hou suko blajo bhasa urang.. cba hou agak blah tgh Srwak.. dak sibu ngan sarikei.. sidak yo pun ado sleng sndirik wak... mun miri ngan btulu bhasa nyo kiro samo.. dak limbang pun ado bhasa srawak sndrik..
    bgi aku bhasa unik bhasa melayu sarikei, mun bhaso melayu aku suko dak bhaso melayu sibu..
    aku tuk bkan urg sibu or sarikei or betong.. :D
    you want to know something, i bring all the melayu sarawak accent I KNOW to peninsular malaysia... proud to be sarawakian.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. penah juak la travel pegi ke cnun belah mukah sampey belah atas nak dekat ng sabah. mun gik bahaso urg di miri ng sibo, blm penah nengar gilak. mukah rami melano. mun belah limbang bahaso cdak kedak bahaso urg brunei/labuan/sabah.

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...